Loopbaangesprekken: 5 tips voor leidinggevenden

Als leidinggevende kom je sowieso wel eens in een situatie waar het gaat over loopbanen. Een medewerker is uitgekeken op haar job en hoopt dat jij een oplossing kan bieden. Iemand anders vraagt wat moet gebeuren om opslag te krijgen en dat kan alleen in een job met meer verantwoordelijkheid. En daar sta je dan, een beetje bedremmeld, want de oplossingen hiervoor schud je niet zomaar uit je mouw. Een optie is je verstoppen achter de kast of het gesprek snel afhaspelen maar dat is geen goed idee: zinvolle loopbaangesprekken zorgen dat mensen veel minder snel vertrekken of mentaal afhaken. Maar geen nood! Met deze tips maak je er zinvolle gesprekken van.

Lees meer »

Pleidooi voor meer loopbaandialoog in de verzekeringssector (en elders)

Evoluties als digitalisering en veranderende klantverwachtingen raken ook de verzekeringssector. Medewerkers blijven er lang in dienst in vaak erg stabiele loopbanen en de arbeidsmarkt is krap, dus is het zaak te zorgen dat de mensen in beweging komen om digitale elementen te integreren in hun job of te evolueren naar nieuwe jobs. Fopas, het opleidingsinstituut van de verzekeringssector, helpt de maatschappijen die weg in te slaan en Squid Consulting heeft de eer en het genoegen daar sinds twee jaar een steentje aan bij te dragen.

Lees meer »

Waarom mijn bedrijf Squid Consulting heet

‘Ha ha, ja Squid Consulting, die naam vonden wij hier grappig’ was de reactie van de verkoopster toen ik een factuur vroeg in mijn favoriete boekenwinkel. Toegegeven, dat is het ook. Ik hou van een vleugje humor en geef daar ook graag ruimte aan in mijn werk. Maar ik neem mijn werk en mijn bedrijf ook erg au sérieux en het beeld van de squid of inktvis, is niet toevallig gekozen. Ik zocht een beeld voor duurzaamheid waarbij iets blijft bestaan door zich flexibel aan te passen aan de omgeving, want dat is de kern van duurzame loopbanen. Mijn zoon die een grote fan is van allerlei weetjes bracht mij op het spoor van de inktvis, een prehistorisch wezen dat nog altijd bestaat doordat het zich aan alle mogelijke omstandigheden aanpast. Et voilà, in 2018 werd Squid Consulting geboren.

Lees meer »

How analytics transformed me into a real HR business partner

Ever since Talent Reviews entered the scene in the late 1990s, HR has been the driver of this strategic process. Even though in theory all stakeholders agree that taking a helicopter view on talents is crucial to secure the continuity of the business, the numbers say it all: less than 1/3 of managers are satisfied with the ROI of the Talent Management process. ¼ stars leave within one year, and 40% of high potential designations fail. The main reason is the lack of potential criteria and tools. If HR wants to be a true talent advisor for the business, we have to turn that around. At Corilus, I got to see first-hand how easy this can be done.

Lees meer »

Waarom digitale bedrijven maar beter inzetten op het versterken van zelfsturing

In dit wonderlijke digitale tijdperk floreren bedrijven die digitale diensten aanbieden. Ze hebben vlakke structuren. Ze zijn in volle beweging bijvoorbeeld omdat ze zo snel groeien dat hun informele structuur niet meer volstaat of doordat ze zijn verkocht aan een grote groep en daar hun plaats moeten vinden. Ondertussen evolueert de technologie zo snel dat ze zichzelf voortdurend moeten heruitvinden.

Lees meer »